ENFLASYON VERİLERİNİN GÖSTERDİĞİ GERÇEK

Mart 2013 fiyat endekslerine göre,  üretici (toptan eşya ve girdi) mallarının fiyatları ile ve tüketici endeksinin temelini oluşturan tüketim malları fiyatları arasındaki makasın açılmaya devam ettiği görülüyor. Verilere göre, 2012 mart ayında tüketim mallarının fiyatları girdi (üretici) fiyatlarından yüzde 20,2 oranında daha yüksek düzeyde seyrederken 2013 mart ayında 6 puanlık bir artış meydana geldi. Böylece 2013 yılı mart ayında tüketici mal fiyat düzeyi ile girdi fiyatları arasındaki ‘makas oranı’ yüzde 26 oldu. 

 Çeyrek dönemler itibariyle fiyat seviyeleri arasındaki fark incelendiğinde, tüketici malları ve üretici malları arasındaki fiyat makasının yüzde 27 olduğunu görüyoruz.  

Makasın açılması, ekonomik gidişata ilişkin bir dizi soruna işaret ediyor. En başta üretim malları sektöründe maliyetlerin fiyatlara yansıtılamadığını ortaya koyuyor. Bu durumun kar hacmini etkilememesi düşünülemez. Asgari ücretin bu yılın ilk altı ayı için yüzde 7 oranında (tüketici fiyat artışına yakın seviyede) artırıldığını ve enerji fiyat seviyesinin, ortalama girdi fiyatlarından daha hızlı arttığı dikkate alınırsa sanayide kar hacminin azalmasının beklenebileceği ortaya çıkıyor. 

Diğer yandan, 2012’de sabit sermaye hacminin özel sektörde yüzde 4.5 oranında gerilediğini dikkate alırsak, 2013’ün en azından ilk yarısında ciddi bir verimlilik artışı (çalışan başına katma değer) gerçekleşemeyeceğini söyleyebiliriz.  Verimlilik artışı gerçekleşmeden, maliyet artışının kar hacmini erozyona uğratması kolay kolay engellenemeyecek.

Reklamlar

ENFLASYON VERİLERİNİN GÖSTERDİĞİ GERÇEK” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s